VERDENS BESTE … Najlepsze na świecie – norweskie ciasto ;)

Wczoraj podjęłam mega wyzwanie … Od kilku lat zabierałam się do zrobienia tego ciasta … i zawsze odpuszczałam, bo twierdziłam, że chyba nie dam rady go zrobić… Tu w Norwegii jest ono uznawane za najlepsze ciasto …. Dlatego też ma taką nazwę : Verdens beste :) :)
Dziś mogę śmiało się pochwalić, ze sprostałam zadaniu i wykonałam je na 5 :) :) :)Ciasto jest przepyszne ( jak dla mnie dużo za słodkie :P)… Mój mąż jest w 7 niebie :) :) :) a ja jestem bardzo dumna z samej siebie :) :)
Mała, słodka rzecz a tak nas cieszy :) :) :)

podaję przepis

VERDENS BESTE :) :)

VB7

ciasto : 
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 8 żółtek
- 8-10 łyżek mleka
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 200 g płatków migdałowych

Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Następńie dodaje żółtkami resztę składników. Wszystko dobrze ucieram mikserem. Masa ciasta musi być jednolita, gęsta i dość lepka. Ciasto dzielę na pół. Każdą cześć równo wylewam do oddzielnych blaszek.

beza :
białka wbijam do 2 miseczek

- 2*4 białka
- 2* 200 g cukru

Każdą cześć białek ubijam na sztywną masę. pierwszą cześć wylewam na pierwszą blaszkę i na górę posypuję połową migdała.

Piekę w 170 C ok 25 min ( jednak uważam, ze ciasto należy piec troszkę dłużej – ja piekłam 40 min każdą część).

Tak samo robię drugą cześć ciasta :)

Krem:
- 400 ml kremówki
- 2 śmietan fix
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka

Mleko doprowadzam do wrzenia – gotuję budyń, który następnie studzę.
Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem śmietan fix. Następnie dodaję zimny budyń i wszystko dobrze mieszam Do uzyskania jednolitej masy.
! Moim zdaniem należy do masy dodać około 200 g masła , by krem był bardziej zwarty !

Krem wykładam na pierwszą cześć ciasta i przykrywam drugą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia :) :)

 

Ciasto dzielę na 2 blaszki

 VB1

Następnie wylewam gęstą pianę.

 VB2

Posypuję płatkami migdałowymi

 VB3   VB4

Pierwsze ciasto przekładam kremem

 VB5

które następnie przykrywam drugą warstwą ciasta

 VB6

SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.